14 Kasım 2009

Otomobillerde Etkili Fren Kullanımı

Güvenli bir sürüş için bence frene mümkün olduğunca az basılmalı. Bu ne anlama geliyor?
Maxicep.com - En Etkin Fren Kullanımı
Trafik kurallarına uygun araç kullandığınız zaman frene sık sık basma ihtiyacı hissetmezsiniz. Şu da unutulmamalı ki fren sistemi aracı durdurmaya değil yavaşlatmaya yarayan bir sistem. Bu nedenle hızımızı doğru ayarlamalıyız.

Sürücüler frene bastıkları anda durabileceklerini düşünüyor. Böyle bir şey kesinlikle yok. Çünkü frene bastığımız zaman aracın üzerindeki yatay ağarlık transferi sizin daha ileri gitmenize yardımcı olacaktır. Hatta sizi oraya doğru yönlendirecektir.

Frene basmaya ihtiyaç kalmasın

80 km hızla giden bir otomobilde 30 metrede durabiliyorsanız, bu 120 km hızla giderken 50 metrede durabileceğiniz anlamına gelmez. Mutlaka katlamalar olacaktır.

Frene bastığımızda biliyorsunuz ki aracın içindeki insanlar öne doğru yönlenir. Bu ne demektir? Yatay ağarlık transferi sizi ileriye doğru iter. Nasıl viraj dönerken sağa sola yatıyorsak, fren anında da ön tarafa olan ağırlık transferi nedeniyle aracımız öne kapaklanır.

Şayet ABS fren sistemi yoksa arka tekerlekler kilitlenir. Bu da sizin aracınızın arkasının savrulmasına neden olabilir. Ama ABS fren sistemi varsa bu olaylar olmayacaktır. Ama hıza bağlı olarak durma mesafesi uzayacaktır.

Ayağınızı frenden kaldırın

Frene bastığımızda aracımızın kararlılığında yani tutunmasında bir farklılık gördüğümüz an frene uyguladığımız basıncı azaltıyoruz, aracımız tekrar eski konumuna geldikten sonra yani gidiş istikametine doğru yönlendikten sonra tekrar fren yapıyoruz.

Frenden kaldırıp bastığımız zaman direksiyonla olan ilişkimizi de unutmuyoruz. Şayet aracımızda herhangi bir savrulma varsa, direksiyonu o yöne çevirip aracımızı düzeltiyoruz ondan sonra frene basıyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder